PROPIETAT INTEL·LECTUAL

22 de febr. 2011

Ja tenim compte al Twitter

I ja hem encetat les piulades:  
http://twitter.com/#!/DeEditione

Bubok: qüestions pendents

Mesos enrere vaig explorar a fons el web de Bubok.es, amb la intenció d'esbrinar-ne la idoneïtat per publicar-hi un dels dos projectes de llibre que tinc entre mans. Hi vaig arribar atreta pel fet que Bubok havia obert seu a Argentina i preparava noves expansions a Mèxic i Brasil, un camp de distribució molt convenient per a les dues obres que preparo. A més, Bubok m'oferia l'opció de controlar-ne el procés d'edició i prendre decisions sobre qüestions cabdals, com ara la tria de la llicència de propietat intel·lectual, del format d'impressió, del preu (sense despeses d'enviament ni comissions per venda a llibreries) i del tipus d'edició (impresa i/o digital).
Hi havia, però, dubtes que ni el web de Bubok ni el seu manual d'ajuda a l'usuari no resolien, o que no vaig poder resoldre per molt que els remenés:
  1. Si publicava amb Bubok Espanya, ¿el llibre s'oferiria també als webs dels nous Bubok? ¿L'exemplar imprès podria oferir-se en les mateixes (o millors) condicions als compradors de Bubok Argentina o Bubok Brasil que als de Bubok Espanya? (El bloc del web només aclaria que els compradors de Mèxic el rebrien imprès no a Espanya sinó en el seu país i sense despeses addicionals.)
  2. En cas de ser-ne dos autors, ¿com resolia Bubok la liquidació de beneficis, donat el cas que s'hagués trobat amb aquesta circumstància?
Per esbrinar-ho vaig escriure a l'adreça de l'equip de Bubok. Potser no he estat prou insistent, però ja fa tres o quatre mesos i encara espero que piulin. Mentre, he tingut temps de tafanejar els fòrums dels usuaris espanyols (Bubok Argentina no en té) cercant els dubtes no resolts. No hi he trobat resposta, però llegir l'experiència d'altri m'ha servit, si més no, per veure que aquest servei (com tampoc Lulu) no és, ni de bon tros, cap panacea per a un autor que n'esperi un procés d'autoedició senzill, qualitat d'impressió, impressió local, un mercat obert per a les edicions materials, presència en llibreries, enviaments al comprador a preus raonables, ni una promoció mínimament eficaç sense contractar serveis suplementaris. I són molt més orientatives les indicacions d'alguns usuaris experts sobre el procès que cal seguir per editar i publicar-hi una obra que les que dóna Bubok.
Malament rai, doncs, que un portal que té tantes possibilitats no revisi i millori més sovint la seva informació per als visitants (i potencials usuaris), aprofitant el feed-back que el seu centre d'ajuda obté tant dels dubtes dels visitants del web com dels usuaris dels seus serveis. I malament que no es pugui trobar resposta a cap de les dues preguntes que els vaig adreçar; especialment a la primera, tan pertinent en aquest moment d'expansió de l'empresa.



Silvia Senz

21 de febr. 2011

Benvinguts

Obrim avui aquest bloc, escissió d'Addenda et Corrigenda, dedicat a tot allò relacionat amb les llengües i l'edició.
En els propers dies començarà la nostra activitat.

Sigueu benvinguts,

Silvia Senz